Thursday, October 2, 2008

Resipi - Ayam Rendang Berlada

Ayam masak rendang berlada


Bahan-Bahan

1 ekor ayam - dipotong sederhana

20 tangkai lada kering - dikisar

10 ulas bawang kecil - dikisar

6 ulas bawang putih - dikisar

3 cm halia - dikisar

3 cm kunyit hidup - dikisar-- takdak so guna serbuk ajer

3 cm langkuas - dikisar-- takdak.. tak sempat carik kt asian shop

4 batang serai - dikisar

500 ml santan

4 helai daun limau perut-- tak dak. jugak..

2 helai daun kunyit-- lagi la tak dak...

2 helai daun salam

Sedikit minyak untuk menumis

secukup garam

Cara Cara

· Panaskan minyak kemudian tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing.

· Masukkan ayam, santan dan garam secukup rasa.

· Gaul ayam dengan bahan tumisan tadi hingga sebati. Biarkan ianya mendidih hingga ayamnya betul-betul masak.

· Akhir sekali masukkan daun kunyit, daun salam dan daun limau perut.

· Taburkan bawang goreng sebelum menghidangkannya.

----- I can't claim yg di masak ialah ayam rendang berlada...byk sgt la bhn 2 mentah tropika yg takdak..huhuhu tapi boleh la kan.. ada gak la rasa-rasa rendang tuh.. hehehe sampai org kata cam ayam percik kelantan..????

No comments:

Post a Comment