Friday, September 19, 2008

Menu hari ini...Part 1

Alhamdulillah dah 19 hari telah kita lalui Ramadhan tahun ni. Tahun ni Ramadhan ada perbezaannya..kerana baru sekali berbuka di rumah..tak macam tahun lepas..hari2 buka berdua.
Kali ni byk berbuka di masjid An-Nur ataupun bersama-sama adik undergraduate.
So, tidak byklah menu yg dibuat or in other term, saya tak prepare utk berbuka sgt.. cuma masak utk bersahur saje..selain drp balik drp opis pun dah lewat..selalunya sampai rumah lewat 530 ptg atau lebih. En Shamsul pulak bz dgn pasar Ramadhannya menjual karipap dan donut Sonoda.

Hari ni cuti, so tiba-tiba rasa nk buat roti jala dan kueh tart gulung.
Maka mencarilah resipi tart gulung.. I chose one and gave it a try..huhuuh...
Ni drp blog http://www.zumurphy.com/2007/10/tat-nenas-bergulung.html and of course dgn sedikit alteration drp Puan Ct Sonoda..huhuhu...


Jem Nenas Using Canned Pineapple

Filling:
2- Can Pineapple di blender. ( I used homebrand sbb gi countdown tadi..eheheheh)
1- Cup Sugar
1 Teaspoon cinnamon powder ( Ori resipi : 1 Tablespoon ground cinnamon)
4 kuntum bunga cengkeh ( Ori resipi : l Tablespoon ground cloves)


Ori resipi ada guna rose water and sedikit colouring kuning, but i compared with other recipes.. depa guna daun pandan sajer.. dulu2 masa kt kampung pun buat inti ni ada gak la letak daun pandan.. so I think pandan ok...tapi saya tak letak sbb lupa nk beli...kuikuikui...
Kaler kuning lupa lak nk beli..tak pe lah.. kasik original colourlah..
So ingredients tuh sume di masak..hahahah masak filling nenas ni memang lama.. so kalau boleh masa blend tuh kurangkan air ..lagi byk air.. lagi lamalah nk masak filling ni. masak hingga dia agak berkilat dan melekit.
Eventhough tuan nyer resipi suh tunggu semalaman..ni nk cepat nyer keje.. dah sejuk jek terus guna ..heheheeh

Kueh Tart yg telah di gulung bersama inti

Pastry Tart:

1 1/2 -Cup Flour
2- Tablespoon Corn Flour
4 0z ( 114 gm ) butter
1 egg
1/4 cup sugar ( ori : 1 cup sugar... adoi manisnya..)

Pukul adunan butter n gula hingga halus gitoh.. kemudian letakkan telur sehingga fluffy..( ala-ala cam buat kek.. colour akan bertuka agak keputihan). kemudian add bhn2 kering...dan uli sebati.. kemudian masukkan kt dlm machine utk dptkan bentuk cookies tuh...dan potong ikut saiz yg sesuai.. letak inti dlm dia n then gulung...Sebelum bakar sapu telur atas dia nk kasik cantik..then bakar.. saya guna suhu 200 C selama 15 minutes or sampai kekuningan.. jgn hangus pula ya..!!
Adunan ni makes around 35 biji..erm.. nampaknyer kena wat lagi ni..tak cukup nk buat raya..huhuh... Selamat Mencuba..

Tart untuk dimakan

Result: Kueh tart agak memuaskan..kerana Cik Ct suka kalau kueh tart ni lembut dan berderai..ni agak kurang berderai..mungkin kena lebihkan butter .

Diagnosis: kemungkinan kerana menggunakan tepung high grade sbb tepung high grade ni berat sket berbanding dgn plain flour.

No comments:

Post a Comment