Ni adalah resipi family En Shamsul. Disebabkan bonda En Shamsul dah expert buat kueh ni.. selalunya dia akan agak2 sahaja.. huhuhuh dan diturunkan resipi pun hanya kasik tau bahan sahaje..
Bahan-Bahan:
1 kilo Tepung
2 cup Minyak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sira Sambal:
1 biji bwg putih
2 sudu Cili kering di blender
1 cawan air asam jawa
2 sudu gula
garam secukup rasa
Campurkan bahan-bahan ni dan uli sehingga sebati. Kosistensinya seperti kulit karipap tetapi kena lebih keras lagi.
Kemudian Adunan di nipiskan dgn pasta machine. Dan seterusnya set ke bentuk jejari pada past machine tersebut.
Kemudian jejari halus adunan tadi digoreng dan disira dgn sambal.
Utk sira .. masukkan bahan sira dan masak sehingga pekat dan berbuih. Then siram atas jejari yg telah di goreng.. di kacau rata..boleh di tabur gula utk lagi sedap.

Kueh Pedas
No comments:
Post a Comment