Sunday, June 14, 2009

Kek Gula Hangus

Sebenarnya nk buat kek ni utk sbb dah lama betul tak buat...huhu.Dulu-dulu masa nk raya.. saya selalu disuruh mak buat kek ni..ikut buku resipi dia la..hehehehe mak saya ni suka mengumpul resipi..dia gunting drp majalah dan surat khabar..tapi sekarang saya ni malas la nk buat cam tu.. carik kt internet jek senang. Tapi kadang2 tak jadi..kadang jadi..errr..maksud saya resipi internet ler..ke apa2 resipi pun..hehehehe..ye la selagi tak cuba..tak tahu la jadi ke tak...
saya ni pulak..selalu nk buat resipi yg senang2..yg x perlu byk bahannya..dan jugak banyak perkakas...nanti senang sket nk basuh...ye tak..

so resipi ni saya ambik drp myresipi ..( aiks..myresipi lagi..)
http://www.myresipi.com/top/detail/4469

Bahan-bahan ( 1 )

  • 1 cawan gula - untuk karamel
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu teh soda bikarbonat
  • 4 biji telur ( use size 7-8)
  • 2 sudu makan butter/marjerin (use butter)

Cara-cara

  1. Panaskan 1 cawan gula dalam periuk sehingga menjadi karamel(perang dan cair semua gula..jangan sampai hitam legam hangus)
  2. Padamkan api. Masukkan 1 cawan air panas (air gula karamel nanti akan meruap, jadi berhati hati dan pastikan periuk cukup besar untuk megelakkan tumpah. Air mesti air panas, kalau sejuk, nanti karamel akan terkezut dan terus keras). Kacau dan masukkan butter dan 1/2 cawan gula lagi. Biarkan sejuk.
  3. Pukul telur sampai kembang. Saya guna blender saja. Masukkan tepung, susu, soda. Blend hingga sebati.
  4. Akhir sekali masukkan karamel yang telah disejukkan tadi dan blend lagi hingga sebati
  5. Perapkan lebih kurang 30 minit. Masukkan kedalam acuan yg telah disapu sedikit butter. Bakar selama 30-40 minit (oven 160 darjah)


What i like the most about this recipe ialah blender..sumenya guna blender jek..senang betul...
dan hasilnya pun sedap...sampai tak sempat nk ambik gambar..huhuhu...next time i'll put the picture...

No comments:

Post a Comment