saya ni pulak..selalu nk buat resipi yg senang2..yg x perlu byk bahannya..dan jugak banyak perkakas...nanti senang sket nk basuh...ye tak..
so resipi ni saya ambik drp myresipi ..( aiks..myresipi lagi..)
http://www.myresipi.com/top/detail/4469
Bahan-bahan ( 1 )
- 1 cawan gula - untuk karamel
- 1 cawan air panas
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 4 biji telur ( use size 7-8)
- 2 sudu makan butter/marjerin (use butter)
Cara-cara
- Panaskan 1 cawan gula dalam periuk sehingga menjadi karamel(perang dan cair semua gula..jangan sampai hitam legam hangus)
- Padamkan api. Masukkan 1 cawan air panas (air gula karamel nanti akan meruap, jadi berhati hati dan pastikan periuk cukup besar untuk megelakkan tumpah. Air mesti air panas, kalau sejuk, nanti karamel akan terkezut dan terus keras). Kacau dan masukkan butter dan 1/2 cawan gula lagi. Biarkan sejuk.
- Pukul telur sampai kembang. Saya guna blender saja. Masukkan tepung, susu, soda. Blend hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan karamel yang telah disejukkan tadi dan blend lagi hingga sebati
- Perapkan lebih kurang 30 minit. Masukkan kedalam acuan yg telah disapu sedikit butter. Bakar selama 30-40 minit (oven 160 darjah)
What i like the most about this recipe ialah blender..sumenya guna blender jek..senang betul...
dan hasilnya pun sedap...sampai tak sempat nk ambik gambar..huhuhu...next time i'll put the picture...
No comments:
Post a Comment