Sunday, June 14, 2009

Potato Bun ala Jusco

Hari ni try potato bun . I lurveeeeee Jusco's potato bun.. dulu2 masa kalau balik drp hostel sure beli potato bun ni kat Jusco.. sedap giler lebih-lebih lagi masa hot-hot ..gebu lak tu.. dulu murah ja.. sekarang ni dh mahal.. last time beli bulan March hari tuh dlm RM 3.80 !!! dulu2 baru brape jek..dah tu sekarang cam kurang ummpphhhh..cam nipis ja..

so semalam semasa tunggu Mr Manager ambik.. sempat la browse carik resipi potato bun ni..walla... ada dekat myresipi..http://www.myresipi.com/top/detail/3581

Bahan-bahan ( 10 biji bun kecil )

I got 6 buns (using muffin pan ) and 3 buns with cookies pan.

  • 135 ml air ais . (note: plain water from the tap..should be cold enuf this winter season..)
  • 3/4 cmt garam
  • 30 gm mentega atau marjerin (note : use butter)
  • 1/2 biji telur (dipukul sebentar)( note : use ... I think size 7-8)
  • 60 gm ubi kentang (direbus dan dilenyek baru ditimbang) ( note: use nearly 100gm..don't the rest get wasted)
  • 300 gm tepung roti/tepung protin tinggi
  • 3/4 cmb susu tepung
  • 50 gram gula
  • 2 cmt yis segera
  • Topping untuk membuat garisan kastad Tepung kastad segera (instant custard powder) Bancuh dgn air utk mendapatkan pes yg lembut. ( I got to make my own custard cream resipi Custard cream cik siti)
  • Kalau takde tepung custard segera tu buatlah cream custard mcm biasa dan jalurkan pada roti kentang nanti.

Custard cream Cik Siti

2 tbp custard powder
2 cups of milk ( this time I use SoGood Vanilla Flavoured Soymilk )
2 tbp sugar or to taste


Cara-cara to make custard cream

Satu kan semua ingredients dlm periuk dan masak dgn api yg sederhana. Kacau bancuhan sehingga likat. Untuk tahu samada custard dah masak, bancuhan akan menjadi kental dan kelihatan berkilat. So bolehlah tutup api dan biarkan sejuk..


Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan uli hingga licin lebih kurang 15 minit.
  2. Tutup dengan wrappers dan biar naik selama 45 minit.
  3. Tumbuk doh perlahan utk mengeluarkan udara yg terperangkap dan uli selama 1/2 minit.Note : Step 1-3 since saya menggunakan breadmaker, saya setkan kpd pizza dough dan biarkan naik sehingga double the size.then baru di tumbuk utk kuarkan udara.
  4. Bentukkan menjadi bebola yang setiap satunya seberat 30gm (tak timbang pun tak per, pakai agak2 jer la saiz tu).
  5. Susunkan ke dlm loyang yang telah digriskan. Tutup lagi dan biar naik lagi selama 40 minit. Note : I don't have any special place to keep the buns unless they dehydrated.. so I just leave the buns in the oven (heat -off) and wait until they get double in size.
  6. Tepi2 loyang pun griskan la jugak supaya roti tak melekat nanti lepas b akar. Kalau tak nak griskan loyang dan nak lapik dgn aluminium foil pun boleh..
  7. Sapukan telur yg telah dipukul ke atas roti (tadikan kita guna 1/2 biji saja utk masuk ke dlm adunan, so yg 1/2 baki lagi tu gunalah utk tujuan ini).
  8. Paipkan kastad ke atas roti. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit (tapi perhatikan juga sbb kalau dh nampak roti bertukar perang dan masak sebelum 20 minit tersebut, tutup sius dan biarkan roti masih di dalam oven hingga cukup masa 20 minit).Note : Old oven with no timer..so I have to check them from time to time..huhuhu..

Ini dia roti kegemaranku..potato bun... siap dah kena carik custard tu...ahahahaha tak menayabor -nyabor nk makan...isk isk..

Yang ni letak dlm muffin pan..oklah senang nk makan..

No comments:

Post a Comment